Jak pomaga miód lipowy?

Jak pomaga miód lipowy?

Ostania aktualizacja 30 stycznia 2024

Jak pomaga miód lipowy? Na miód lipowy jesteśmy narażeni powszechnie w okresie jesienno-zimowym, kojarząc go z naturalnymi antybiotykami. W rzeczywistości wspomaga leczenie sezonowych infekcji, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Jednocześnie pomaga wzmocnić odporność, dlatego warto spróbować nie tylko w czasie choroby. Jakie właściwości ma miód lipowy?

Czym charakteryzuje się miód lipowy?

Miód lipowy ma słodki smak i złocistożółty kolor. Jednak podczas procesu krystalizacji staje się kremowy, co nie oznacza, że ​​traci swoje cenne właściwości lub nie nadaje się do spożycia. Wręcz przeciwnie – krystalizacja jest procesem całkowicie naturalnym, który nie ingeruje w prozdrowotne właściwości miodu. Jeśli więc na sklepowej półce zobaczymy jasny miód lipowy, śmiało możemy go wrzucić do koszyka.

Jednocześnie należy mieć świadomość, że o ile miód lipowy jest powszechnie dostępny, to w dzisiejszych czasach trudno o produkt dobrej jakości. Dzieje się tak dlatego, że większość lip rośnie na terenach zanieczyszczonych spalinami, przez co pozyskiwany z nich miód nie jest tak cenny, jak się wydaje. Dlatego powinniśmy wybierać produkty z renomowanych pasiek położonych z dala od utartych szlaków. Dzięki temu mamy pewność, że produkt nie zawiera szkodliwych substancji.

Jakie właściwości zdrowotne ma miód lipowy?

Miód lipowy od Moje Miody kojarzony jest głównie ze swoimi właściwościami antybiotycznymi. W rzeczywistości eksperci nazywają go czasem naturalnym antybiotykiem, który warto stosować przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy. Dobrze radzi sobie z paciorkowcami i gronkowcami. Jednocześnie miód ten jest całkowicie bezpieczny dla naszego układu pokarmowego i nie zabija bakterii w jelitach.

Warto również spróbować w infekcjach grzybiczych wywołanych przez grzyby drożdżopodobne. Dlatego miód lipowy powinien być stosowany głównie przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, tzw. pierwszej pomocy. Należy jednak pamiętać, że działa również moczopędnie, zmniejszając obrzęki i ból. Dlatego polecany jest przy chorobach układu krążenia czy układu moczowego.

Miód lipowy mogą spożywać osoby przemęczone, zestresowane i przygnębione. Dzięki zawartości olejku eterycznego może również wspomagać proces aromaterapii, którą stosuje się u osób z obniżonym nastrojem lub dysfunkcjami układu nerwowego. Miód lipowy polecany jest również przy chorobach reumatycznych – jest więc szczególnie przydatny dla osób starszych, które często cierpią na artretyzm lub stany zapalne związane z chrząstką stawową.

Jak stosować miód lipowy?

Jak pomaga miód lipowy?
Jak pomaga miód lipowy?

Wiemy już, że miód lipowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto go spożywać o każdej porze roku. Ma słodki smak, który uwielbiają maluchy – wzmacniajmy ich odporność, dając im codziennie łyżeczkę miodu. Oczywiście miód należy podawać tylko dzieciom powyżej 3 roku życia. Możemy dodać go do płatków śniadaniowych, twarogu czy jogurtu. Niektórzy lubią smarować nim chleb lub krakersy.

Miód lipowy może być skutecznym zamiennikiem cukru, ale pamiętaj, aby nie podgrzewać go powyżej 40 stopni. Dlatego nie dodajemy miodu lipowego do gorącej herbaty, galaretek czy innych ciepłych dań i napojów. Na miód lipowy powinniśmy narażać się nie tylko w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, czyli jesienią i zimą. Sprawdzi się o każdej porze roku. Pamiętaj, że niektóre choroby nie są sezonowe. Jeśli wzmacniamy naszą odporność poprzez spożywanie miodu, musimy pamiętać, że jest to stosunkowo długi proces, na który ma wpływ również wiele innych czynników. Dobrym rozwiązaniem jest również picie herbaty z miodem lipowym latem.

Jak rozpoznać prawdziwy miód lipowy?

Jak wspomniano wcześniej, na jakość miodu lipowego mają wpływ takie czynniki, jak kwiaty, z których jest pozyskiwany. Jednak przy zakupie produktu należy zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Miód lipowy w stosunkowo krótkim czasie zaczyna scukrzać, a tym samym przechodzi proces krystalizacji. Jest całkowicie naturalny i nie wpływa na prozdrowotne właściwości produktu, ale jednocześnie daje nam znać, czy rzeczywiście mamy do czynienia z prawdziwym miodem lipowym. Pozostaje płynny tylko do końca roku, w którym został zebrany.

W większości przypadków nastąpi scukrzenie wcześniej. Jeśli więc kupimy płynny miód lipowy ( https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Malinowy/24 ) pod koniec roku lub w okolicach stycznia lub lutego, jego skład mógł zostać sfałszowany. Producenci mogą dodawać do niego sztuczne składniki lub specjalnie go podgrzewać, aby lepiej wyglądał na sklepowych półkach. Należy jednak pamiętać, że podgrzewanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości, dlatego procesu tego w ogóle nie należy wykonywać. Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy miód wysokiej jakości, kupujmy go tylko ze sprawdzonych, renomowanych farm pszczelich.